Skip to main content

FAQ / Knowledge base

Hvad er dæk-hvid og hvornår bruges det?

Når vi printer på f.eks. sølv- eller transparent folie, vil farverne i dit design tendere mod at være let gennemsigtige. For at undgå dette kan et lag af “dækkehvid” tilføjes enten under hele designet eller dele af det for at forstærke farveintensiteten. Hvid bliver oftest brugt som en 5. farve i trykprocessen.

Du kan vælge kun at anvende dækkehvid under specifikke dele af dit tryk, såsom kun under dit logo, for at bevare den metalliske eller transparente effekt på resten af baggrunden. Begge dele kan bruges kreativt.

I dette eksempel er der anvendt dækkehvid under det sorte tekst, hvilket resulterer i en skarp sort farve.

I dette eksempel er dækkehvid undladt og den sorte farve fremstår let gennemsigtig.

Sådan angiver du dækkehvidt i din layoutfil

Markér de områder på dit layout, der skal have dækkehvdt underlag. Du skal optegne området så det ender med at hvad en hel flade under objektet. Farven, du bruger som dækkehvid, kal hedde Prem White og angives som Spotfarve.

Hvis du er i tvivl, så kontakt en af vores grafikere, de kan helt sikkert hjælpe dig.

Omdanne tekst til grafik

Det kalder vi Outline. Det gør vi for at undgå manglende fonts i din tryksag. Hvis du f.eks. har brugt en font du har købt- og vi ikke ejer, kan der opstå problemer ved tryk.

Sådan gør du

  1. Vi antager du bruger InDesign eller Illustrator
  2. Marker hele teksten
  3. Tryk CTRL+SHIFT+O
    1. Eller gå i Type > Create Outlines
  4. Når det er gjort vil du kunne se punkter omkring din tekst/grafik i stedet for underlines. (Se billedet nedenfor).

Vælg antal farver med omhu

I tryk- og printverdenen refererer udtrykket “4 farver” normalt til CMYK-farvesystemet, som er en standard brugt i fuldfarve-offset og digital trykning. CMYK står for cyan, magenta, yellow og black (kaldet “key”), og det er de grundlæggende blækfarver anvendt til at producere et bredt spektrum af farver.

Når vi tilføjer ekstra farver ud over de fire standard CMYK-farver, refererer vi ofte til disse som “specialfarver” eller “spotfarver.” Disse ekstra farver bruges til at udvide farvespektret yderligere eller til at opnå mere præcise farvematchninger, som ikke altid er mulige med alene CMYK-farver.

Det kan være for at bruge eller matche en Pantone farve eller brugen af dæk-hvid på transparent eller metallic folie.

I mange tilfælde kan noget så simpelt som 1-2 farver også anvendes. F.eks. på tryk af varedeklarationer eller stregkoder – samt hvid folie med et logo der kun består af 1-2 farver.

juni 3, 2024

ISCC Certificerede produkter

maj 24, 2024

Opdatering 24-05-2024

maj 16, 2024

ESG under udvikling